Ludzie często szukają prostych sposobów na szybkie zrzucenie zbędnych kilogramów, jednak takie diety najczęściej nie stanowią dobrego rozwiązania. Przykładem jest dieta kapuściana, która wyróżnia się niską kalorycznością. Trwa ona siedem dni i jest bardzo rygorystyczna. Co więcej, często po jej zaprzestaniu pojawia się efekt jojo. W tym przypadku zupa kapuściana na odchudzanie jest podstawowym posiłkiem. Dowiedz się więcej, na ten temat.
Cechą charakterystyczną diety kapuścianej jest spożywanie przez pierwsze trzy dni specjalnej zupy przygotowanej na bazie kapusty. Sięga się po nią nawet 3 razy dziennie. Istotne jest również to, że w tym przypadku zjada się małe ilości warzyw i jeden owoc poza bananem. Konieczna jest także dbałość o właściwe nawodnienie. Od 4 do 7 dnia osoba będąca na diecie kapuścianej może spożywać mięso oraz trochę więcej warzyw i owoców.
Zupa kapuściana jest podstawowym elementem diety kapuścianej. Do jej przygotowania potrzeba dużej główki białej kapusty, 6 cebul, 2 papryki, pęczek selera naciowego, 6 świeżych pomidorów i sól oraz pieprz. Warzywa należy umyć, pokroić, a następnie smażyć na olej do miękkości. W dalszej kolejności jarzyny zalewa się wodą i gotuje przez około 20 minut. Zupa kapuściana na odchudzanie jest bardzo łatwe w przygotowaniu i nie zabiera wiele czasu.
Dieta kapuściana może przynieść redukcję masy ciała nawet o 6 kilogramów. Wynika to z tego, że kaloryczność tej diety kształtuje się na poziomie 700 kcal. Taka dieta może obniżyć poziom złego cholesterolu i ciśnienie krwi. Jednak jest ona niedoborowa, monotonna, a co najważniejsze bardzo restrykcyjna. Nie uczy również prawidłowych nawyków żywieniowych. Po jej stosowaniu bardzo często wraca się do tego, co było, czyli szybko chudnie, a potem szybko przybiera się na wadze. Istotne jest to, że dieta kapuściana powoduje wzdęcia, bóle brzucha i rozdrażnienie. Co więcej, człowiek ma też znacznie mniej energii i ogromną chęć na słodycze.
Dieta kapuściana bazuje na kapuście, która zawiera w swoim składzie witaminę C, kwas foliowy, polifenole, beta-karoten, selen, wapń, magnez, potas i żelazo. Jednakże mimo bogatej palety witamin nie zapewnia odpowiedniego zbilansowania. Wciąż zupa kapuściana na odchudzanie jest uboga w wiele potrzebnych składników i minerałów. Należy wspomnieć o tym, że dieta kapuściana dostarcza niewielkie ilości białka. Co więcej, duże ilości fermentujących węglowodanów powodują wzdęcia brzucha. Dieta kapuściana, jak każda dieta cud ma wiele wad, dlatego nie warto jej stosować, nawet krótkoterminowo. Najlepszym rozwiązaniem jest sięganie po zdrowe produkty i dbałość o właściwe nawilżenie organizmu. Dieta powinna być zdrowa, różnorodna i nie może bazować na jednym składniku, nawet jeśli zawiera wiele cennych składników.
Dieta kapuściana jest sposobem odżywania, który wiąże się z dużymi niedoborami pokarmowymi. Ponadto dostarcza bardzo mało energii. W wielu przypadkach prowadzi do efektu jojo.
Najlepiej wcale po nią nie sięgać i jej nie stosować, ale jak już została ona wprowadzona do jadłospisu, to po jej wykorzystaniu przejść na dietę z deficytem energetycznym. Istotne jest też to, aby bardzo powoli wprowadzać nowe nawyki i bazować na produktach nieprzetworzonych. Co więcej, posiłki muszą być różnorodne. Dobrym rozwiązaniem będzie także skorzystanie z pomocy specjalisty, czyli dietetyka, który dobierze dietę indywidualnie do naszych potrzeb. Profesjonalista opracuje najlepszy sposób odżywiania, uwzględni preferencje żywieniowe, alergie i choroby. Ponadto podpowie czego unikać i na co zwracać dużą uwagę. Będzie też monitorował postępy i wprowadzał korekty, gdy będzie to konieczne.
Dieta kapuściana pozwala szybko zrzucić zbędne kilogramy, ale jest monotonna i niezbilansowana. Nie dostarcza wszystkich niezbędnych składników. Powoduje rozdrażnienie, brak energii i bóle głowy. Co więcej, uczy ona niewłaściwych nawyków żywieniowych. Po jej stosowaniu bardzo często pojawia się efekt jojo. Utrudnia ona wchłanianie witamin. Występuje też deficyt składników mineralnych takich jak żelazo, wapń czy też magnez. Nie ma też pełnowartościowego białka. Dostarcza niewiele witaminy B12 i D. Dlatego nie zaleca się jej stosować.
Osoby, które pragną się odchudzić zdrowo, powinny skorzystać ze wsparcia dietetyka, który opracuje dietę dostosowaną do potrzeb konkretnej osoby. Taki sposób odżywiania dostarczy potrzebne składniki i witaminy, a ponadto przyniesie spodziewane efekty w postaci redukcji masy ciała. Odchudzanie pod okiem specjalisty jest najlepszym sposobem na osiągnięcie zamierzonego celu i zadbanie o dostarczenie do organizmu niezbędnych składników. Zupa kapuściana może być oczywiście składnikiem diety, ponieważ jest ona zdrowa, ale nie należy na niej bazować i jeść jej na okrągło. Jedzenie musi być kolorowe, różnorodne, bogate w minerały, witaminy i składniki mineralne, a co najważniejsze dostosowane do konkretnej osoby.
Bibliografia:
https://dietetykanienazarty.pl/b/dieta-kapusciana-efekty-przepis-na-zupe-opinie-jadlospis [dostęp 02.06.2023r.],
https://www.mp.pl/pacjent/dieta/diety/diety_alternatywne/63669,dieta-kapusciana-prezydencka [dostęp 02.06.2023r.]
Ładowanie...