Wśród diet odchudzających znajdziemy niezwykle szeroką paletę możliwości. Do wyboru mamy więc diety sokowe, różnego typu głodówki oraz warianty wykluczające, kładące nacisk tylko na niektóre składniki odżywcze. W ostatnim czasie dużą popularnością cieszą się tak zwane diety zupowe. Czy jest to dobre rozwiązanie? Czy faktycznie zupy odchudzanie przepisy mogą nam skutecznie pomóc w pozbyciu się nadmiarowych kilogramów?
Każdy, kto kiedykolwiek interesował się tematem odchudzania, z pewnością napotkał po drodze dziesiątki różnego rodzaju diet. Jedne opierały się na głodówkach. Inne z kolei wykluczały z diety niektóre składniki odżywcze, aby w ten sposób wywołać efekt redukcji tkanki tłuszczowej w organizmie. Część z nich wydaje się szczególnie restrykcyjna i wymagająca od stosujących ją osób wielu poświęceń. W sieci oraz w publikacjach branżowych znaleźć można jednak i takie rozwiązania, które obiecują szybkie i satysfakcjonujące efekty bez żadnych wyrzeczeń. A jak sprawa wygląda w praktyce? Który wariant jest najlepszy?
Oczywiście na to pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Warto jednak wiedzieć, że proces odchudzania opiera się schematom i utartym opiniom. Wynika to przede wszystkim z faktu, że każdy z nas jest inny, ma inne predyspozycje i naturalne uwarunkowania. Jednocześnie każdy ma też inne potrzeby i oczekiwania w związku całym przedsięwzięciem. Specjaliści są więc zgodni co do tego, że każdorazowo należy dopasować indywidualnie opracowany plan działania.
Wraz ze zmieniającą i poszerzającą się wiedzą na temat odchudzania rośnie także świadomość o istocie tego procesu. Warto bowiem wiedzieć, że sednem całego przedsięwzięcia jest uzyskanie trwałych i długoterminowych rezultatów. Co więcej, nie chodzi jedynie o pozbycie się niechcianej tkanki tłuszczowej. Niezwykle istotne i wspierające jest również wypracowanie zdrowych i dobrze dopasowanych do nas nawyków. Pozwolą nam utrzymać doskonałą sylwetkę na długie lata. Te elementy przekładają się także na lepsze samopoczucie i świetną kondycję. Aby to wszystko osiągnąć, nie wystarczy znaleźć dietę cud, która obiecuje niemal natychmiastowe efekty bez wyrzeczeń. Wiele z nich reklamuje bowiem niesamowite rezultaty, które nijak mają się do rzeczywistości. Dlatego, zamiast szukać złotej góry, lepiej wprowadzić do swojego życia zbilansowane posiłki, ruch i aktywność fizyczną oraz szereg elementów, które będą pozytywnie wpływać na nasze zdrowie i samopoczucie.
W ostatnich latach coraz większą popularnością cieszy się tak zwana dieta zupowa. Przez niektórych uważana jest za dobrą alternatywę dla diet sokowych, ponieważ opiera się ona w dużej mierze na płynach. Może być także dobrą opcją w okresie jesienno-zimowym, kiedy nasze codzienne menu zmienia się, z uwagi na niższe temperatury za oknem oraz większe zapotrzebowanie na odżywcze i pożywne posiłki.
Główne założenie tej metody odchudzania opiera się na spożyciu zup, w skład których wchodzą przede wszystkim warzywa bogate w błonnik oraz w białko. Rozwiązanie to ogranicza jednocześnie elementy zawierające duże ilości tłuszczy i węglowodanów. Taki jadłospis ma na celu zapewnienie nam zdrowych i odżywczych posiłków, które są jednocześnie sycące i lekkostrawne. Co więcej, przyjmuje się, że zupy mają także walory oczyszczające, co z kolei przyczynia się do gubienia zbędnych kilogramów. Jest to więc dieta niskokaloryczna i stosunkowo łatwa w przygotowaniu.

Zasadniczą korzyścią płynącą ze stosowania tej metody jest to, że dania oparte są przede wszystkim na wodzie oraz na warzywach. Wykorzystując ją, nie tylko gwarantujemy sobie odpowiednie nawodnienie, ale także wysoką podaż składników odżywczych oraz witamin. Dodatkowo dostarczamy sobie duże ilości błonnika, który usprawnia funkcjonowanie układu pokarmowego, przyczyniając się jednocześnie do redukcji tkanki tłuszczowej i oczyszczania organizmu. Spożywanie zup zmniejsza ponadto stany zapalne, a także takie dolegliwości jak zaparcia. Może wpływać również na zwiększenie odporności. Ten rodzaj dań działa detoksykująco, a niska kaloryczność oraz sycący charakter sprzyjają odchudzaniu.
Wydaje się, że takie rozwiązanie najlepiej sprawdzi się w okresie jesienno-zimowym. W rzeczywistości to wiosną i latem mamy większy wybór świeżych warzyw oraz sezonowych składników. Możemy z nich przygotować pyszne i odżywcze posiłki. W czasie komponowania posiłków dla tej diety najlepiej udać się na targ, aby poszukać świeżych produktów. W razie trudności możemy również skierować się po specjalistyczną pomoc do dietetyka, który podpowie nam, jak prawidłowo zaplanować nasze codzienne menu. Warto przy tym wiedzieć, że możliwości mamy naprawdę wiele, między innymi zupa jarzynowa (dostępna w wielu różnych wariantach), nieśmiertelna pomidorowa czy zupy kremy (na przykład z odżywczych brokułów).
Przygotowując dietetyczną zupę, należy przy tym zwrócić uwagę na zawartość dania. Zaleca się wybierać sezonowe produkty, unikając przy tym niektórych elementów, takich jak ziemniaki, makaron czy wysokoprocentowa śmietana. Podczas stosowania tej metody możliwe jest wykorzystanie mięsa czy ryb. Należy jednak pamiętać, aby sięgać po składniki o niższej zawartości tłuszczu. Dobrze sprawdzi się tu drób oraz ryby, a także takie warzywa jak cukinia, marchew, cebula czy pomidory. Są one nie tylko smaczne, ale również odżywcze i sycące, przy jednoczesnej niskiej zawartości kalorii. W razie problemów ze skomponowaniem zupowego menu możemy poszukać inspiracji na profesjonalnych serwisach dietetycznych albo udać się na wizytę do wykwalifikowanego dietetyka. Pomoże nam opracować zbilansowany jadłospis.
Podstawowy minus tego rozwiązania jest taki jak w przypadku większości diet wykluczających. Warto podkreślić bowiem, że dieta oparta wyłącznie na zupach nie zawiera wszystkich niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania składników. Jeśli stosuje się ją jednak krótko, w dobrze zaplanowanym przedziale czasowym, najlepiej po konsultacji z lekarzem i dietetykiem, działa ona oczyszczająco i detoksykująco. Może także przyczynić się do pozbycia się kilku niechcianych kilogramów. Nie należy stosować jej jednak zbyt długo, ponieważ na dłuższą metę może spowodować to znaczący spadek energetyczny, brak sił witalnych oraz niedobory niektórych składników odżywczych. Aby tego uniknąć, każdorazowo zaleca się konsultację dietetyczną, aby precyzyjnie określić zasadność oraz czas trwania diety zupowej.
Źródła informacji:
Ładowanie...